Workshop spájania

Workshop spájania

názov: Workshop spájania
autori: Marián Laššák a Vstúpte n.o.
vernisáž: 25.9.2024 o 14:00
miesto konania: Foyer Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici, Sadová 619/3
trvanie: 25.9 – 30.9.2024

Tento projekt podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

O projekte

Workshop spájania je výstava, ktorej obsah definujú  dva kľúčové pojmy. Prvým je workshop, určujúci miesto pre tvorbu a spoluprácu. Druhým je spájanie, predstavujúce základný konštrukčný princíp v dizajne, ktoré zároveň odkazuje k spájaniu medzi ľuďmi.

Koncept projektu vznikol na základe rozhovorov riaditeľky Vstúpte, n.o, zariadenia sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím v Malackách Kataríny Martincovej a dizajnéra Mariána Laššáka s cieľom vytvoriť, „experimentálnu“ tvorivú platformu pre spájanie prostredníctvom dizajnu a umenia.

Výstava prezentuje sériu objektov v podobe fragmentov nábytku spájaných do náhodne pôsobiacich kompozícií, ktoré sú výsledkom vzájomnej komunikácie medzi autorom a prijímateľmi zariadenia prostredníctvom práce s materiálom. Výsledné objekty sa pri tom nestávajú hlavným cieľom procesu tvorby. Ich realizácia je najmä prostriedkom pre dialóg a vzájomné poznanie. Jedná sa o pilotný projekt, otvárajúci dvere pre pravidelnú spoluprácu reflektujúcu potrebu vzájomnej komunikácie medzi majoritou a ľuďmi so špecifickými potrebami.

Marián Laššák je dizajnér a pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Vo svojej tvorbe sa zameriava na projekty s pozitívnym spoločenským dopadom a dizajn využíva ako komunikačný prostriedok na otváranie sociálnych tém.

Vstúpte, n.o. je nezisková organizácia, ktorá v Malackách poskytuje dospelým ľuďom s mentálnym postihnutím sociálne služby ambulantnou a pobytovou formou. Vstúpte tiež prevádzkuje chránenú dielňu, v ktorej zamestnáva piatich ľudí s mentálnym postihnutím a tri pracovné asistentky.

Cieľom organizácie je, okrem začlenenia ľudí s mentálnym postihnutím do bežnej spoločnosti a bežného života v čo najväčšej možnej miere, ovplyvňovať a meniť postoj, pohľad a vnímanie majority k ľuďom s postihnutím. Poukázať na skutočnosť, že každý človek má (mať) v spoločnosti svoje miesto a že sme si vzájomne užitoční.

Prijímatelia, ktorí sa  projektu zúčastnili neboli vopred vybraní. Postupne sa do procesu zapájali podľa vlastného uváženia a záujmu.

Marián Laššák

Prvý turnus:

Druhý turnus:

Správca obsahu © Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici
Tvorba web stránky © E – GO, s.r.o.
Grafický layout © Envato Pty. Ltd.
Technický prevádzkovateľ –
WebHouse s.r.o.
Redakčný systém – WordPress © Free Software Foundation (GNU GPL)

© 2019 Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici

Zriaďovateľom Záhorskej galéria Jána Mudrocha v Senici je Trnavský samosprávny kraj

Mediálna podpora