Komentovaná prehliadka a koncert

Komentovaná prehliadka a koncert

Komentovaná prehliadka končiacej výstavy Jana Bednárová Kolónia pralesov.
Výstavou Vás prevedie autorka, kurátor výstavy Adrián Kobetič a historik umenia Roman Popelár.

Následne po komentovanej prehliadke bude prebiehať koncert Zdenky Trvalcovej a Alakesh Dutta Projekt. Ide o fúziu indickej a slovenskej world music.

Miesto konania: Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Sadová 619/3
Dátum konania: 22.9.2024 (Ne) od 16.00
Vstupné: 5,- EUR

Vstupenky sa budú predávať  od 16.9.2024 v pokladni galérie a v deň konania podujatia od 13.00.

Je možná rezervácia na pr@zgjm.sk.

Podujatie realizované v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdenka Trvalcová

Původem slovenská zpěvačka, herečka, songwriterka a vokální koučka žije v Praze od roku 2002. Po ukončení studia klasického zpěvu na Cirkevní konzervatoři v Bratislavě, pokračovala ve studiu na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze v oboru muzikál  a  v témže roce začala  působit na pražských muzikálových divadlech. Zásadní pro její další kariéru se stala hlavní role Edith Piaf v představení “Edith Piaf – vrabčák z předměstí”. Stala se nadšenou frankofilkou a do svého repertoáru zařadila nejen šansony Edith Piaf, ale i mnoho dalších známých francouzských písní. V roce 2010 založila kapelu VOILA. Repertoár složený z netradičně pojatých známých francouzských hitů následně začali doplňovat o vlastní autorské písně. Ještě před vydáním debutového alba získali VOILA! cenu Český tučňák, udílenou mladým nadějným umělcům. Debutovým albem Décollage (2014) pak naděje do nich vkládané potvrdili. Úspěch u širšího publika zaznamenala především skladba Flip flops, která se probojovala na přední místa hitparády Radia 1 i slovenského Rádia FM.

Tradičnímu francouzskému chansonu se Zdenka nadále věnuje v sólovém koncertním programu „Paris, Paris“; ve kterém společně s kytaristou Tiborem Židou představují známé francouzské melodie takřka celého 20. století. Posluchači mají možnost slyšet nejen chansony slavné Edith Piaf, ale i písně Djanga Reinhardta, Serge Gainsbourga, Lucienne Delyle, Desirless a dalších.

Stále pokračuje i její účinkování v muzikálech Divadla Broadway.

Už několik let se věnuje také pedagogické činnosti a vocal coachingu.  Od roku 2018 také působí jako pedagog na Mezinárodní Konzervatoři v Praze a vyučuje hlavní obor zpěv na jazzovém oddělení. Věnuje se také soukromé výuce zpěvu nebo skupinovým workshopům.

Zdenka působí i jako slovenská speakerka. Natáčí mluvené voiceovery, ale i zpívané reklamy v češtině, slovenštině a angličtině.

Zdroj: https://www.zdenkatrvalcova.com/zdenka

Alakesh Dutta

hudobník vokalista a textár z Ásamu, v Indie

Od roku 2006 pôsobí ako spevák v rádiách Gup-Shup 94.3, Red FM 93.5, All India Radio, Assam a vystúpil v televíznych programoch ako News Life, Pratidin Times, News Time, DY365, Any TV … V roku 2010 získal so svojou kapelou Papyrus Rain Of Heart 1 miesto folk rokovej súťaži Indie za autorskú skladbu Raspot, čím sa rozbehla jeho koncertná šnúra ako speváka kapely po severovýchode Indii. Počas svojich návštev Slovenska od roku 2016 si okrem iných koncertov zahral aj na benefičnom koncerte v Artyčoku v Hradci Králové medzi hudobníkmi ako Lenka Dusilová, spolupracoval s hudobníkmi zo Slovenska a Českej Republiky.

Z tvorby:
https://www.youtube.com/@AlakeshDutta

Program koncertu

Na stiahnutie

Program predstavuje prierez podstatnými dielami vybraných skladateľov a rano-romantický charakter ich hudby je podporený použitím dobových nástrojov, kópií slávnych viedenských výrobcov Stauffera a Riesa.

Joseph Kaspar Mertz (1806 – 1856)
Ständchen
Unruhe
pre gitarové duo

Joseph Kaspar Mertz
Bardenklänge, op. 13 pre sólovú gitaru (výber)

Fernando Sor (1778–1839)
Souvenir de Russie, op. 63 pre gitarové duo
Introduction. Andante moderato – Thème – Var. 1. Un peu plus vite – Var. 2 – Var. 3 – Var. 4. Plus animé – Var. 5. Un peu moins vite – Var. 6. Encore moins vite – Var. 7. Plus lent – Var. 8. 1er Mouvement – Var. 9. Plus vite. Allegretto

Joseph Kaspar Mertz
Pianto del Amante pre sólovú gitaru

Joseph Kaspar Mertz
Am Grabe der Geliebten – Elegie No. 1 (from Nänien Trauerlieder)
Tarantelle
pre gitarové duo

Zhrnutie projektu po skončení:

Dva týždne plné tvorivých aktivít, hier a zábavy s umením sú úspešne za nami. Deti si okrem výkresov a výrobkov odniesli domov veľa zážitkov aj inšpirácie, ako kreatívne tráviť prázdniny.
Pondelok sme začali spoznávaním Záhorskej galérie a výtvarného umenia. Prostredníctvom bodov, línií, škvŕn a netradičných materiálov sme robili pokusy, kreslili i maľovali. Vyskúšali sme si landart v galerijnom parku aj hry s prírodnými materiálmi. V utorok sme sa inšpirovali výstavou viedenskej maliarky Elisabeth Sula a vytvárali sme obrazy plné farieb i fantázie. Maľovali sme na plátno, tričká, kamene i drevo a veľa sme sa pritom nasmiali. V stredu sme sa zahrali na divadelníkov. Rozprávka “Ako išlo vajce na vandrovku” nás podnietila vyrobiť si masky zbojníkov a bábky zvieratiek, s ktorými sme si zahrali krátke divadielko. Vytvorili sme aj farebné masky, ktoré tajomne svietili v tme. V priebehu týždňa sme navštívili múzeum, kde nás zaujali exponáty z histórie nášho mesta Senice. Pokračovali sme hrou na “Stratený ostrov”, ktorý sme si najprv nakreslili a vymodelovali. Následne sme pomocou výtvarných indícií hľadali stratený poklad… Posledný deň tvorivých aktivít sme si vyrábali lapače snov a maľované kamienky ako talizmany. Na záver sme nachystali výstavu pre rodičov, starých rodičov i známych v galerijnom parku aj v priestoroch galérie.
Celý týždeň nám zábavne rýchlo ubehol a všetci sme si zaželali ešte krásne tvorivé leto… 🙂
Výtvarníčky: Eliška Šefčíková a Kristína Hroznová
Lektorky: Klára Hyžová a Kamila Hammelová

Prvý turnus:

Druhý turnus:

Správca obsahu © Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici
Tvorba web stránky © E – GO, s.r.o.
Grafický layout © Envato Pty. Ltd.
Technický prevádzkovateľ –
WebHouse s.r.o.
Redakčný systém – WordPress © Free Software Foundation (GNU GPL)

© 2019 Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici

Zriaďovateľom Záhorskej galéria Jána Mudrocha v Senici je Trnavský samosprávny kraj

Mediálna podpora